Bra att veta


Shenzhen fungerar som en ekonomisk frizon till Kina. Det betyder att den har samma status i förhållande till moderlandet som till exempel Hongkong och inkomstkällan är framför allt finansaffärer.

Den kinesiska kulturen är den som slår igenom i staden. För att bli trevligt bemött är det bra om man är mycket hövlig och trevlig, det tillhör den lokala seden.

Huvudflygplatsen i området Shenzhen Bao'an International Airport ligger 3,5 mil från stadens centrum. Härifrån går såväl inrikesflyg som internationella flyg.

För att ta sig runt i Shenzhen kan man åka tunnelbana eller buss. Tunnelbanan har två olika linjer. Det är billigt och enkelt att ta sig fram kommunalt.

Använd stora bankkontor när du vill växla pengar. Annars är det stor risk för att kursen blir alltför dålig. Vill man ha en bra växelkurs är det smart att ta med sig dollar eller euro. Den bästa kursen lär erbjudas av Bank of China.

Det förekommer en del kriminalitet i Shenzhen, ungefär som i många andra storstäder. Det är vanligt med ficktjuvar. Man bör inte gå på gator för långt bort ifrån turist- och affärsstråken och det är bra om man har koll på sin plånbok och sin handväska.

I Shenzhen har man inte fullt så bra hygienisk kontroll på matlagningen som till exempel i Hongkong. Man bör därför akta sig lite vid val av restaurang. Den lokala maten bör dock provas på. Det är en mycket spännande upplevelse med en mängd delikatesser från Kinesiska Havet som bjuds på de lokala restaurangerna. Det finns också mängder med internationella restauranger att välja mellan. Däremot bör man inte dricka vattnet ur kranen.
Copyright © 2008 - 2018 Shenzhen.nu Alla rättigheter förbehålles.